Polski Związek Łowiecki to ogólnokrajowa organizacja zrzeszająca polskich myśliwych i koła łowieckie.

Na Rynku w Rzeszowie rozdano 7 tysięcy porcji zupy gulaszowej z dziczyzny.

W dniach 24 i 25 sierpnia 2022 roku w Rzeszowie odbył się Festiwal „Karpaty na widelcu”. Podczas drugiego dnia; w niedzielę serwowano zupę gulaszową z dziczyzny, która gotowała się przez prawie siedem godzin w olbrzymim kotle, ustawionym na środku rzeszowskiego Rynku. Gotowanie rozpoczęło się o godzinie 6:00 rano. Do kotła opalanego drewnem wrzucono około 350 kg pokrojonej dziczyzny –  mięsa z jelenia,  300 kg jarzyn, 250 kg ziemniaków, 80 kg grzybów i przyprawy. Przygotowanie posiłku trwało 12 godzin i pracowało przy tym 13 kucharzy. Dziczyznę na to wydarzenie dostarczyły Koła Łowieckie działające na terenie rzeszowskiego okręgu PZŁ.

 

blank blank blank blank

Bogracza spróbował także Robert Makłowicz, ambasador „Karpat na Widelcu”, który już jako gość w niedzielę pojawił się na Rynku.

Makłowicz zwrócił uwagę, że w dawnych czasach dostęp do niej był ograniczony do stołów szlacheckich albo nawet magnackich. Jego zdaniem dziczyzna jest idealna do tego, by zmienić nasze nawyki żywieniowe.

Na Rynku był również obecny namiot promocyjny ZO PZŁ w Rzeszowie, gdzie można było zapoznać się z problematyką związaną z działalności myśliwych, a także wziąć udział w grach i zabawach przygotowanych dla najmłodszych.

blank blank blank blankblank

Udostępnij
Twitter
WhatsApp