W dniu 15.03.2023r. w Zespole Szkół nr 3 w Rzeszowie, odbyły się drugie w tym roku warsztaty kulinarne zorganizowane przez Klub Podkarpackich Gastronomów wraz z Zarządem Okręgowym PZŁ Rzeszów. Udział w warsztatach wzięli uczniowie klasy 1b, 3b Technikum nr 10 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz klasy 2g, 3g Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie kucharz.
Warsztaty rozpoczęły się prelekcją na temat zwierząt występujących na naszym terenie, którą poprowadził Marcin Hendzel z Polskiego Związku Łowieckiego Zarząd Okręgowy Rzeszów,
Szefowie kuchni Janusz Pyra wraz z Tomaszem Ciupakiem, Krzysztofem Ginterem, Pawłem Gargasiem, Mateuszem Juchą, Maciejem Stączkiem oraz Renatą Mazur-Bukałą poprowadzili warsztaty, w czasie których przyrządzili dwa dania: faszerowaną karkówkę z dzika ze śliwką i bekonem w sosie z czerwonego wina w towarzystwie purée z zielonego groszku oraz karkówkę z dzika duszoną z warzywami, sosem grzybowym, burakami duszonymi z jabłkiem w śmietanie w towarzystwie strudla drożdżowego z kaszą i ziemniakami.
Składamy serdeczne podziękowania firmom, które bezpłatnie zabezpieczyły produkty na warsztaty. Szefom za nieocenioną pomoc i poświęcony czas.
Mięso z dzika zabezpieczyła firma Kanwil z Dębicy. Warzywa oraz grzyby – Pan Maciej Stączek (Polski Ogród Sp. Z O.O. Hortex FFV). Cały pozostały koszt warsztatów zasponsorował Podkarpacki Klub Gastronomów.
W organizacji warsztatów brały udział również nauczyciele przedmiotów zawodowych Pani Marta Świder i Magdalena Kopel oraz Renata Mazur Bukała.
Młodzi adepci byli zachwyceni. Warsztaty były przeprowadzone profesjonalnie, dzięki czemu wpłynęły na poszerzenie dotychczasowej wiedzy i umiejętności uczniów.