Kształtowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej w zakresie przygotowywania dziczyzny

W 28.02.2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Rzeszowie im. MS Ligęzy swoja wiedzą i umiejętnościami z zakresu przygotowywania dziczyzny podzielili się mistrzowie kuchni z Klubu Polskich Gastronomów z Rzeszowa. Byli to Janusz Pyra, Damian Bukała, Tomasz Ciupak, Krzysztof Ginter i Agnieszka Kłak.

Na początku dnia miała miejsce krótka prezentacja o zwierzynie zamieszkującej nasze pola i lasy, a następnie uczniowie w 3-4 osobowych grupach uczyli się przygotowywać potrawy z dziczyzny. Przyrządzono dwie potrawy: faszerowany schab z dzika ze śliwką i bekonem w sosie z czerwonego wina, a do tego puree z groszku oraz schab z dzika duszony z warzywami a do tego buraki duszone z jabłkiem w śmietanie.
W taki sposób rozpoczynamy cykl zajęć w szkołach średnich, które będą kształcić przyszłych mistrzów kulinarnych w zakresie przyrządzania potraw z dziczyzny.

 

Udostępnij
Twitter
WhatsApp

Aplikacja mobilna

Nasza aplikacja to doskonały towarzysz każdego miłośnika łowiectwa, który pragnie pozostać na bieżąco z najnowszymi treściami związanych stron.

Bądź na bieżąco z newsami 📱